Wat betekent lekslaan van een dubbelglasruit?
Lekslaan wil zeggen dat er een lekkage van de luchtspouw ontstaat. De droge lucht komt dan in aanraking met de vochtige buitenlucht, waardoor aan de binnenzijde van het glas condens ontstaat. Na verloop van tijd gaat de kalk uit het condens zich aan de binnenkant vormentot vlekken in de ruit.
Lekslaan komt meestal door de veroudering van de kit waarmee de ruiten tegen elkaar verlijmd worden. Veroudering wordt bespoedigd door zon inwerking. Om deze reden mogen de zwarte zijranden dan ook niet rechtstreeks te zien zijn. Bij het schilderen is het ook goed om een klein beetje op het glas te schilderen.
Niet te verwarren met condens aan de buitenkant van de ruit, dit komt vaak voor bij nieuwe HR ++ ruiten en heeft o.a. te maken met de hogere isolatie waarde en de eigenschappen van een nieuwe ruit ten opzichte van een oude ruit. Dit "probleem" verdwijnt vanzelf in de loop der tijd en veelvuldig wassen helpt hierbij.

Condens probleem bij het glas?
Een groot verschil is er wanneer de condens aan de buitenzijde van de dubbelglas ruit zit (u kunt het van binnen of van buiten wegvegen) en wanneer aan de binnenkant in de spouw (u kunt het niet weghalen).
Bij condens wat niet weg te halen is spreken we van een lekgeslagen ruit. Meer hierover in wat betekent een lekgeslagen ruit?
Condens aan de buitenzijde van de ruit komt vaak voor bij nieuwe ruiten, dit komt vaak voor bij nieuwe HR ++ ruiten en heeft o.a. te maken met de hogere isolatie waarde en de eigenschappen van een nieuwe ruit ten opzichte van een oude ruit. Dit "probleem" verdwijnt vanzelf na een aantal maanden en veelvuldig wassen helpt hierbij.
Condens aan de binnenzijde van de ruit komt doordat de warme vochtige lucht binnen condenseert tegen de koude ruit. Enkelglas is hiervoor heel gevoelig en hierbij is dit dan ook geen uitzondering. Bij dubbelglas kan het ook voorkomen, is het tijdelijk dan is dat niet zo erg, maar als het veel en veelvuldig is dan heeft dit meestal toch te maken met onvoldoende ventilatie in huis, dit kan weer schadelijk zijn voor de gezondheid. Meer ventileren is de oplossing in de meeste gevallen.

Hoe onderhoudt U kunststofkozijnen?
Eigenlijk hoeft U weinig te doen.
Als U samen met het ramenwassen elke keer het kozijn meewast dan heeft (bij regelmatig wassen eens in de maand) vuil geen kans en blijven de kozijnen als nieuw.
Wel moeten, voor een goede werking, de scharnieren en al de werkende delen van openslaande delen (ramen en deuren) jaarlijks gesmeerd worden met bijv. siliconenspray of dunne smeerolie.
Dit wordt vaak vergeten en vormt vaak lang geen probleem, maar soms werken de openslaande delen en sluitingen daardoor al niet goed meer na een paar jaar.
Goed onderhoud is dus in Uw eigen belang en ook voor de garantiebepalingen van belang!

Moet ik mijn ventilatie rooster onderhouden?
Meestal hoeft U weinig te doen met een ventilatie rooster. Alleen gaat er veel lucht en daarmee ook vuil en stof doorheen waardoor hij wel verstopt kan gaan raken.
Bij imaat is bij de meeste roosters door Uzelf aan de binnenkant het voorste gedeelte af te klikken en kan U hem daarna met de stofzuiger schoonmaken.

Mijn sleutel wil niet meer in het slot?
Vaak is het simpel in het sleutelgat spuiten van siliconen spray de oplossing. Met de tijd gaan de beveiligingspalletjes wat vast zitten.
Ook de sleutel kan versleten zijn, of zelfs de hele cilinder is versleten. Dan helpt alleen vervanging van sleutel of cilinder slot.

Bij mijn hout kozijn zit onderaan houtrot, wat doe ik daarmee?
Bijna altijd begint houtrot onderaan de zij en tussenstijlen bij de onderdorpel of in hoeken bij de tussendorpels.
Beginnende houtrot kan met een houtrotvuller te lijf worden gegaan.
Met grote houtrot helpt alleen nog het vervangen van een gedeelte van het kozijn, dit kan imaat voor U uitvoeren.
Maar in de meeste gevallen is het tegenwoordig bij grote houtrot interessanter om het gehele kozijn te vervangen.
De kosten van arbeid, risico van glasbreuk bij uitnemen van de ruit, verouderde isolatie, verouderd hang en sluitwerk, risico van nieuwe houtrot op weer andere plekken maken gelijk geheel vervangen van het kozijn vaak tot de beste en op termijn voordeligste oplossing. Dit geldt zeker voor grote ramen.

Moeten er ventilatie sleuven in mijn radiatorombouw/radiatoromkasting/radiatorbetimmering vensterbank?
Het aanbrengen van ventilatiesleuven bevordert de luchtstroom alleen heeft als nadeel dat het minder luxe toont en dat er zaken in kunnen vallen.
Imaat levert bijna altijd de radiatorombouw zonder ventilatiesleuven in de vensterbank maar heeft ook op hele mooie manier wel ventilatiesleuven aangebracht op verzoek van klanten.
Geen ventilatie sleuven levert over het algemeen geen klachten op over koude, klanten die ze wel aangebracht wilde hebben zijn tevredener over de verbeterde luchtstroom.
De keuze is dus eigenlijk meer wat U wilt. Ombouwen wilt U vaak voor een luxere uitstraling en rustig beeld, dan passen sleuven niet echt. Maar hecht U meer belang aan de perfecte luchtstroom dan kan ik ze alleen aanraden.

imaat ook voor huren!

Imaat steunt SOS kinderdorpen.nl Helpt U ook mee? Klik op de afbeelding om de website van SOS kinderdorpen te bezoeken.